De programmagroep Toekomstige Invulling Binnenstad Dordrecht (TIBD) richt zich op het creëren van een compact en krachtig stadscentrum, dat inspeelt op de behoeften van vandaag én morgen. Dit omvat het verminderen van winkelvloeroppervlak, het aanpakken van leegstand en het creëren van een veelzijdig centrum voor wonen, werken, horeca en cultuur.
We zetten belangrijke stappen om leegstand effectief aan te pakken, door het gebruik van gebiedsprofielen, de implementatie van een Leegstandmonitor, een acquisitieteam en het verbeteren van de uitstraling van leegstaande panden. Zo dragen we bij aan een dynamische en aantrekkelijke binnenstad.
In het kader van de realisatie van het meerjarenplan Slijpen aan een Diamant zijn er afgelopen jaar gebiedsprofielen opgesteld. De gebiedsprofielen helpen om meer richting en toekomstperspectief te geven aan de gewenste ontwikkeling van de binnenstad van Dordrecht voor ondernemers en pandeigenaren.
Dit jaar zetten we belangrijke stappen om leegstand in de binnenstad effectief aan te pakken. Allereerst implementeren we een Leegstandmonitor om 100% van de leegstaande panden in kaart te brengen en up-to-date te houden. Dit dashboard, gekoppeld aan actuele leegstandsinformatie vanuit het BBD, biedt een overzicht van de functies van de panden en een onderscheid tussen food en non-food. Met deze tool kunnen (potentiële) ondernemers en vastgoedeigenaren beter invulling geven op basis van de gebiedsprofielen.
Het acquisitieteam speelt een actieve rol in het versterken van de binnenstad door ondernemers, pandeigenaren en investeerders proactief te benaderen. Onze focus ligt op het aantrekken van gewenste functies, zoals detailhandel en horeca, om de levendigheid in de stad te bevorderen. We schakelen van een projectmatige werkwijze naar een meer structurele aanpak, waarbij we langdurige groei en ontwikkeling vooropstellen. Daarnaast zetten we volop in op actieve communicatie om de zichtbaarheid van ons team te vergroten en onze behaalde successen te delen. Als resultaat streven we ernaar om minimaal drie nieuwe of bestaande ondernemers of gebruikers te huisvesten of te verplaatsen naar leegstaande panden. Zo dragen we bij aan een bruisende en duurzame binnenstad waar ondernemers en bewoners elkaar versterken.
“Met deze initiatieven zetten we in op vermindering van de leegstand en laten we de binnenstad weer stralen!”
Daarnaast werken we aan het verbeteren van de uitstraling van leegstaande panden. We willen minimaal vijf leegstaande panden aantrekkelijk maken door het plaatsen van pop-ups, tijdelijke etalages of raamstickers. Deze aanpak maakt van leegstand niet alleen een product, maar zorgt er ook voor dat de binnenstad er levendig en gastvrij uitziet. Het BBD ondersteunt de eigenaren zoveel mogelijk in het uitvoeren van deze invullingen en uitstraling, zodat we samen bijdragen aan een dynamische en aantrekkelijke omgeving.